Facebook Pixel

Whisky

Whisky

Interessen for whisky har aldrig været større end i dag, og det er især interessen for single malt whisky, der er stigende. Det kan vi se i både salgsstatistikkerne og alle whiskymesser rundt om i verden. Hos Gpris kan du købe både klassisk whisky og en masse nye smagsvarianter, som du måske ikke har prøvet endnu. 

Vis som Gitter Liste

Varer 1-12 af 24

Side
pr. side
Faldende orden
  1. 325,99 DKK
  2. Spar
    36%
    Ift Danmark
    Pris i Danmark 112,00 DKK
    71,99 DKK
  3. Spar
    36%
    Ift Danmark
    Pris i Danmark 112,00 DKK
    71,99 DKK
  4. 122,99 DKK
  5. Spar
    18%
    Ift Danmark
    Pris i Danmark 291,95 DKK
    239,99 DKK
  6. 143,99 DKK
  7. 116,99 DKK
  8. 126,99 DKK
  9. 123,99 DKK
  10. 350,99 DKK
  11. 151,99 DKK
  12. 152,99 DKK
Vis som Gitter Liste

Varer 1-12 af 24

Side
pr. side
Faldende orden

Whiskytyper

Der findes mange forskellige typer whisky, afhængigt af typen og mængden af anvendt korn og den anvendte fremstillingsproces. Byg, majshvede og rug er de vigtigste afgrøder, mens de forskellige metoder, der fører til forskellige klassifikationer af whisky omfatter destillationsmetoder, opbevaringsproces og opbevaringstid. Amerikansk whisky lagres ofte i nye egetræsfade, mens skotsk og irsk whisky placeres på brugte egetræsfade. De forskellige whiskytyper er som følger: Maltwhisky, Grainwhisky, Bourbon, Blended malt, Pure pot still whisky, Rye og Tennesseewhiskey.

Malt whisky

Den originale skotske whisky eller "uisge beatha", der betyder livets vand fra det 15. århundrede eller tidligere, burde have været en enkelt malt. Det vil sige, et destillat af byg og fremstillet af et enkelt destilleri / gård snarere end et blandet.

Sandsynligvis den rigtige sammenlignet med nutidens malt whisky. Det blev ikke opbevaret i egetræsfade og blev sandsynligvis drukket direkte fra panden. Opfindelsen af den kontinuerlige kedel i det 19. århundrede betød en fuldstændig omvæltning for whiskyindustrien. Det førte til udviklingen af blandet whisky, og blandingernes internationale succes betød, at single malt whisky næsten blev fuldstændig glemt. Dens opstandelse blev ledet af Glenfiddich i 1960'erne, men den virkelige single malt boom er betydeligt yngre.

I dag findes single malts fra mange dele af verden, herunder stort set alle de ca. halvfems aktive destillerier i Skotland. Det er også muligt at få aftapninger fra mange af de "tavse destillerier" - dem, der enten sættes i en mølpose og en dag muligvis bliver aktive igen, og dem, der er blevet lukket helt. Selv før destilleriet har haft tid til at aftappe sin egen malt / whisky, er det normalt tilgængeligt et sted takket være uafhængige aftappere, der køber udvalgte tønder fra destillerier og normalt flaske dem som enkelt casseroon / udgaver.

I henhold til loven kan en single malt kun komme fra et enkelt destilleri, og for at beskytte kategorien har den skotske whiskyindustri forbudt brugen af potentielt vildledende udtryk som "ren malt.". I dag skal alle blandinger af maltwhisky fra forskellige destillerier (vandmalt) kaldes blandet malt. Find nye whiskyer med single malt whisky-kortet.

 

Blandet whisky

En blandet whisky, der almindeligvis omtales som "blend", er en blanding af en eller flere single malte og en eller flere enkeltkorns whiskyer. Fremkomsten af whisky blegning i midten af det 19. århundrede viste sig at være den skotske whiskyindustris store formue. Whiskydrikkere foretrak snart de lettere, billigere og mere let drikkende blandinger frem for tidens meget varierede og smagfulde "single whisky" og irske whisky.

I dag blander mere end 90 procent af skotsk whisky, med mærker som Johnnie Walker, Chivas Regal, Dewar's, Ballantine's og Cutty Sark dominerer verdensmarkedet. I Storbritannien stræber The Famous Grouse og Bell's efter topplaceringen. Blanding blev muliggjort af Aeneas Coffeys opfindelse, kedlen til kontinuerlig destillation, og af lovgivningsmæssige ændringer, der tillod blanding "under obligation" (dvs. før alkoholbeskatning). Blends stigende popularitet blev også fremskyndet af sammenbruddet af den franske cognac-industri, der fulgte vinlusens hærgen i europæiske vinmarker i 1880'erne. Som følge heraf blev whisky oftere drukket i stedet for cognac.

De første blandinger blev produceret omkring 1853 af Andrew Usher, en whisky købmand i Edinburgh. Hans OldVatted Glenlivet er ofte opført som den første blendwhisky, og det blev hurtigt populært. Charles Mackinlay og W.P. Lowrie var andre pionerer, ligesom flere af nutidens berømte whiskyhuse som JohnnieWalker, Dewar's og Budianan's. De vigtigste blandere er vigtige mennesker i destillationsbranchen. De er ansvarlige for at vælge whisky til en blanding - en procedure, der er beskrevet af Mackay's Richard Paterson som "90 procent sammensat af instinkt og en 'feel good' faktor."